tisdag 26 april 2016                                                Jag tror och
       hoppas innerligt
att alla vi som håller på med trädgård och värnar om växtlivet också värnar om annat liv och att vi inte vill känns vid de grymheter människor är i stånd till mot andra levande - både människor och djur. Men att bara tiga eller rycka på axlarna är ett slags medgivande. 
Även om vi är olika, tycker olika om många saker så är vi väl ändå eniga om människors rätt till Liv oavsett religion, "ras", könsidentitet, m.fl. faktorer? 
Jag känner djup avsky för handlingar och värderingar som grundar sig i kategorisering av folk på ytliga grunder. "Rötägg" finns det överallt i alla samhällen. 
Men, när man urholkar demokratin och väljer politiker som har kunnat t.o.m. raljera över sina egna grymheter och idag sitter vid kommunfullmäktige och har hand om barn -och ungdomsärenden känner jag en förtvivlan som är svår att uttrycka i ord. Lär vi oss aldrig av historien...?
Jag bloggar förstås om trädgård, men är i första hand samhällsmedborgare och  känner att det är min plikt att sprida denna länk och denna. Hur kan man hysa sådan hat? 
Det är inte "populärt" att "mästra" och jag hoppas att ingen ska tro att jag håller mig själv bättre än någon annan.


                               ******
Jag vill visa, som vanligt, det som är aktuellt just nu i trädgården.
Primula x miniera är korsning mellan P. allionii och P. marginata 

Vädrets makter är inte med oss just nu , men det kyliga vädret gör att vårblomningen håller i sig vilket jag njuter av.
Dessa små "nålkuddar" poppar upp lite varstans på en av bergsrabatterna. På svenska heter den kuddviva.
En alpklockesläkting som jag är osäker på när det gäller arten.Kanske S.villosa (hårig alpklocka)eller hybridiserad med en del andra arter som jag har har haft.Den har spridit sig och kommer också upp lite här och var.
 Min rosenrododendron är alltid först ut av rododendron att blomma.
En pålitlig "kompis".

     Ha det gott och jättetack för titten!

8 kommentarer:

 1. Lekre bilder Anja! Du har kommet litt lengre med blomstringen enn oss men vi følger etter :-)) Ønsker deg en flott våruke!

  SvaraRadera
 2. Hej Anja!

  Har läst länkarna och blir nästan stum, svårt att hitta orden. Det är avskyvärt och tyvärr tror jag det finns människor som attraheras av dylikt hat, rädda människor. Förlorar vi vår humanistiska livssyn blir världen enbart ond.

  Trädgården har lärt mig så mycket, om naturens komplicerade samband från minsta lilla kryp till fåglar och fladdrande fjärilar. Vi behöver dem alla i våra lustgårdar.

  Bra skrivet Anja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser dock att det är tabu, osmart och brist på kulturkompetens att göra dylikt inlägg vet och inser jag ju. Men, det sitter antagligen en obstinat jävel i mig. Den här delen av min identitet kommer aldrig att bli svensk.
   Tack för dina uppmuntrande ord och roligt att du "vågade" lämna en kommentar.

   Tack, Gunilla!

   Radera
 3. Människors grymhet och totala brist på empati och medmänsklighet är och har alltid varit en för mig, fullständig gåta. De säger att det i många fall beror på religion men hur kan man slå,bränna,piska,bomba (listan kan göras oändlig)ihjäl en annan människa i guds namn? Tror inte att människor struntar i dessa fakta Anja men kanske att många helt enkelt inte "orkar" ta till sig och agera på allt detta fruktansvärda som händer runt omkring oss. Människans ondska finns överallt och det jag känner att jag kan göra är att se till att behandla mina medmänniskor, de jag har runt mig i vardagen på ett vänligt och bra sätt. Brukar inte skriva "svar" på såna här inlägg men blev lite provocerad av ditt "vågar" i ditt förra svar. Det skrivna ordet har en tendens att missförstås eftersom inga nyanser kan ses och jag vill inte bli beskylld för något som jag inte menar bara för att läsaren tolkar min skrift fel. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för att du tog dig tid och lät dig "provoceras" Monne!
   Det skrivna ordet är en del av den demokratin vi alla vill ska fortleva.
   Att skriva och få svar tvingar en även att försöka vässa på argumenten.
   Jo, jag är rätt provokativ i en del sammanhang, så som samhällsfrågor och det står jag för. Jag är präglad av en krigsskadad uppväxt.
   Ha det gott!

   Radera
 4. Jag hänger inte alls med i svensk politik, men förstår att det är turbulens. Det är det också i UK.
  Här i Wales har våren kommit och trädgården är verkigen fin, men idag snöade det lite, i april kom snö, men inte under hela vintern!!!! Men mesta delen av dagen är det sol.
  Ha en trevlig eftermiddag och kväll!

  SvaraRadera
 5. Jaa du,min fina vän med massa bra åsikter! Det är bra att några av oss höjer sina röster och hörs :)

  Jag håller till 100% med om dina åsikter och läste nu i kväll länkarna.
  Sorgligt och framförallt helt vansinnigt!

  Förövrigt så fryser jag och längtar efter värmen som ska komma...
  Då kanske några av mina blommor oxå kan visa färg ;)

  Kram från fegisen ;)


  SvaraRadera
 6. Jag nöjde mig med att läsa rubrikerna för jag vill inte på nåt sätt fördjupa mig i vilka aktiviteter de onmämnbara har för sig. De har ställt till så mycket skit i min kommun och förnekar sig aldrig. Ändå har jag hört att de är rena lammungarna mot den nazistvåg som sveper över Tyskland nu. Känner folk som inte åker ner längre på grund av detta fast de har släkt där. Jag tar avstånd å det bestämdaste och tycker det är bra att du rör om lite i vår trygga trädgårdsgryta.

  För övrigt njuter jag av din exklusiva vårblomning och fina bilder. Är lite glad för att våren är sval och tr tid på sig så jag kanske hinner med det jag har tänkt.

  Trevlig helg och varm kram
  Anette

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan