fredag 23 september 2016
                                              Höstlökar

Nu när min ständige följeslagare och älskad trädgårdskompis hittat andra trädgårdar att vara i får jag trösta mig med några underbara höstlökar (Lök är egentligen fel ord - hittar inte på bättre just nu).
Tidlösa, Colchicum, är ett släkte med fin höstfägring. Som de flesta säkert redan vet blommar den utan blad och kallas därför även för nakna jungfrun. Bladen utvecklas på våren och vissnar ned under sommaren. 
Hela växten är mycket giftig och giftet har även kallts för växtarsenik på grund av likande förgiftningsymptom. 

Själv har jag inte haft "tur" med att odla tidlösa(läs: okunskap), men efter att jag besökte Gerben i går har jag fått lite mer "kött på benen".
Tänker beställa via hans webbshop några höstkrokusar också. 
Kännetecknande för just denna sort är att den ska ha en svag rutmönster i kalkarna. Här syns det inte så tydligt, men kanske nästa år?


            Ha en bra dag
              
                                               

8 kommentarer:

 1. läste om din sorg och har tänkt mycket på dig.hoppas din andra kisse och du kan trösta varandra.
  kramar.

  SvaraRadera
 2. Livet går vidare även när hjärtat blöder, det blir lättare även om det kanske inte känns så just nu <3 Tidlösa eller nakna jungfrun har jag inte haft tur med heller, de har bara legat fult utefter marken och när vi gjorde om den rabatten de fanns i har jag inte ersatt dem. Kanske man skulle försöka sig på andra sorter, blev väldigt sugen när jag ser din undersköna blomma :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din empatiska kommentar Monne <3

   /Kram, Anja

   Radera
 3. Nu har jag läst ikapp mig i din blogg. När jag både jobbar och sköter trädgården dagarna i ända hinns inte läsning av andra bloggar med. Att förlora ett husdjur är som att förlora en del av sitt liv. Såna gånger är det säkert en tröst att ha en trädgård. Kul att du skrivit om odling i sand för det är det vi jobbar med hos oss just nu. Höstlökar borde vi ha många fler av särskilt de som kommer lite tidigare på hösten. Förra året frös de bort tidigt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Vackert!
  Ja, måste kännas tomt utan din vän.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Förresten, trevligt att du kan kommentera igen!

  SvaraRadera
 6. Tittar in och önskar dig en trevlig helg!
  Jättefin blomma och intressant fakta därtill.
  Ha det gott!
  Kram G

  SvaraRadera