lördag 1 oktober 2016
                                     Oktober
                    Månadens första dag ser lugn och fin ut. Stormen har bedarrat och molnen ser ut att skingras över trädtopparna.
                    Kanske undrar någon vilken växt som pryder min oktoberheader? Det är en oktoberstormhatt. En alldeles underbart fluffig med drömska moln av ljust lilablått vid hjälmkanterna.
                              Jag får en känsla av att vårblommorna får större utrymme i folks trädgårdsdrömmar än höstdito. Det är inte så konstigt med tanke på att det är lite av ett vågspel att satsa på höstperenner. Hösten kan vara lurig med tidiga frostknäpp då blomningen uteblir. Numera är höstarna ofta milda och blomningen blir en liten förlängning av sensommarkänslan, vilket åtminstone jag behöver för att förkorta den mörka årstiden.
                              Höstastrar är andra vanliga oktoberperenner. Själv har jag inte varit så förtjust i att ha dessa i rabatten förrän jag sprang på en jätte hos Gerben. En rese på 180 cm just nu i den köpta krukan. När den väl har etablerat sig i rabatten kan den bli två meter hög.
Mörka välförgrenade stjälkar. Blad i lilasvart och ljusblålila asterblommor. En skönhet som jag på grund av stormar och ösregn inte kunnat plantera i rabatten ännu. Och oj, så svår att fånga i bild, i och med den smala silhuetten, än så länge.

Till sist, men inte minst börjar så smått sin årliga färgshow.                Om ett par timmar gör jag mig iordning för att göra min lilla årliga insats för Botaniskas vänner.

                   Ha en fin helg!

11 kommentarer:

 1. Så inbjudande den ser ut, stolen på sista tavlan! För en tavla är det ju, en sådan man kan stiga in i till en annan värld...
  Fascinerande aster! Förstår att du föll pladask!
  Nu ska vi förbereda för fest i orangeriet!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Efter att ha sett dina fina bilder så har jag bestämt mig. Idag åker kameran fram igen. ska ta lite vackra sensommar eller höstbilder - får se vad jag hittar!
  Sen ska jag också gräva ner dom allra sista lökarna, alltså narcisserna som ska ut i parken. Sen ska jag nog riva upp och slänga en del somarblommor som börjar se lite ankomna ut. Jag började med det igår faktiskt. En enda (!) kruka tömdes och det kändes inte bra. Jag vill inte att den här härliga säsongen ska vara slut.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Oktoberstormhatten är verkligen vacker, jag har också en men den är mer åt det mörkblå hållet, ametiststormhatt heter den :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Otroligt vacker!!
  Ha en bra dag

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig aster, så snygg, men troligen inget för oss i norr?
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 6. Hoppas du hade det trevligt på Botaniska!
  Jättefina höstbilder du bjuder på!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 7. Vilken spännande aster. Inte min favoritblomma men jag köpte min första igår för den hade de ljuvligaste små ljusblå blommor. Din är snäppet bättre med de fantastiska stammarna och bladen!
  Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
 8. Vackert och informativt inlägg! Tack jag lärde mig jättemycket!
  Ha det! Kram G

  SvaraRadera
 9. Jag har oxå en oktoberstormhatt som är magisk just nu. Den är lik din men heter Tricolor.
  Att satsa på höstblommare är i min värld ett måste för jag gillar faktiskt trädgården mer under hösten för då är det lugn och ro...
  Jag kommer till Gbg den 11 oktober och den 12 efter mitt jobb funderar jag: Kan vi träffas?

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Du undrade om Cremanthodium plantorna som vissnat ner. Det är nog helt normalt att de drar sig ner. Hörde ett av de senaste rönen om växter på radion där det berättades om att rötter växer även sedan växten vissnat eller i trädens fall tappat alla löv. Låter hoppfullt inför vintervilan. Den rosa Cremanthodium sp. som vi haft längst har vissnat ner varje höst så troligen gör även de andra det.
  Ha det gott!

  SvaraRadera