fredag 29 mars 2019



                           
     Odlar i urnor och krukor
Urn- och krukodlingar är dekorativa inslag i trädgården. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan ha som odlingskärl och vad man vill odla i dem.
Själv odlar jag inget i skor och stövlar ;-) vilket jag har sett många göra, men är väldigt svag för urnor. Alla behöver inte ens ha växter i sig.
Vissa prylar, så som urnor av rost, lera, betong, trä kommunicerar med växterna på ett "naturligt" sätt. De framhäver färg eller form på en blomma eller ger en fast punkt i en rörig miljö. 
Nu pratar jag som om jag vore någon trädgårdsdesigner eller kunde något om detta. Det gör jag verkligen inte alls utan pratar bara utifrån egna erfarenhet. Det räcker för mig. Det finns något pirrigt över de egna, oskolade försöken att få det praktiska att fungera med det estetiska. DEt blir ibland fullpott och ibland går försöken åt skogen...det är kanske då jag lär mig något?
En del uteväxter i begränsade rotmiljöer är ute året om. De tål då högre zoner än vad jag har och klarar av att övervintra även i en frusen jord. 
Andra måste vi flytta till frostfri övervintring och en del är säsongsväxter som får ge upp andan när de inte pallar för vädertrycket på hösten.
Med stigande ålder och minskande krafter börjar jag se över mina krukodlingar och tänker börja decimera antalet övervintrare i källaren. 
Om du som läser inlägget är intresserad av att veta vad jag odlar ute året om  (zon 2-3) så fråga här i en kommentar eller mejla mig.
Jag har fler än vad som syns på bilden.





Någonstans ska man ju börja. Efter mycket letande och provande fick mitt stora eldfat plats här och sällskap av "likasinnade" kärl.



Hybridkejsarolvonet från olika håll och avstånd. Den fick flytta på sig för fotografering. Annars står den i närheten av köksfönstret vilket inte gör den rättvisa vid fotograferingen. Har inte vinterförvarat denna frostfritt. Krukan var djupfryst i ett par -tre veckor. 

Nu har dvärgaurikeln slagit ut. Den har stått ute (plus ett gäng till i en annan kruka) hela vintern, men i skydd av de värsta regnen under takhänget.

Klippvivan har stått inne i kallväxthuset i tråg. Den tycks ha mått bra av vistelsen.

 Jag har massor av julrosor. Därför är det roligt att kunna plocka bukett (-er). Och, den står ute.
Nu börjar årstiden då ute och inne suddas bort...

                                 Flera trädgårdsbloggar att läsa i TrädgårdsFägring!


11 kommentarer:

  1. Så snyggt med din rostiga kruksamling. Är sugen på ett eldfat som var så vackert på din bild. Härligt med massor av julrosor - är inte där än, men jag jobbar på det.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte min hos Odla i vintras då de sålde dessa kraftigt rabatterat. Ser att de har eldfaten kvar. Jag har den som är större.
      https://www.odla.nu/shop/balkong-uteplats/uteeld.html

      Radera
  2. Din krukgård är väldigt vacker och jag är övertygad om att den vinner på sina naturliga material. Det stora, rostiga, runda tråget är sååå vackert :) Och även auriklerna förstås ;)

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min Krukträdgrd är roligt på det sättet att det blir lite som att inreda ett rum.

      Radera
  3. Hej Anja!
    Så fint du har det, med vackra växter. Att kunna plocka Julrosor till en bukett, vilken lyx. Ljuvlig blå färg på din Aurikel. Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, min dvärgaurikel har förgät-mig-ej-blåfärg. Hörde någon "förstår-sig-påare" tycka att färgen är blaskig.... Tur att man får lov att tycka som man vill...;-)

      Radera
  4. Väldigt vackra planteringar och jag blir såå avundsjuk på buketter med julrosor! Efter 15 års odling sticker det fortfarande bara upp någon gles blomma här och där... men jag jobbar vidare på saken.
    Ha en fin dag/ Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta! Visst är det märkligt hur vissa växter bara trivs och förökar sig utan särskild ansträngning från odlaren - så julrosorna hos mig. Skulle vara kul att veta hur/var du har planterat dem? Kanske har jag tips och idéer som skulle vara dig till gagn?

      Radera
  5. Vad kul att se alla dina krukor! Jag har också perenna växter i flera krukor, men vinterförvarar inget utan lägger bara krukorna på sidan. Det mesta klarar sig utmärkt.
    Tack för idén med eldfatet, vi envisas med att tro att vi ska elda kottar i det, vilket vi aldrig gör, men nu ska det minsann få ny användning. Så snyggt!

    SvaraRadera
  6. Visst är det mysigt att odla i krukor. Jag - som har så stor tomt att jag numera inte riktigt orkar med den - odlar ändå i krukor. Fast förra året gick jag ned från 60 till c:a 45 - och i år ska jag minska lite till! Men man får ta det lite lugnt med minskningen så man inte får "krukabstinens"..... *fniss*
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  7. Hej Anja!

    Se där så fint ditt nyinköpta eldfat blev, du har en säker blick för det där med krukodling. Jag är riktigt dålig på det, jodå, jag har krukor men tycker inte att jag har tiden som krävs på våren. Dessutom saknar jag nog nödvändig begåvning.


    Ifjol kom endast en kruka fram, den med violer på mina husdjurs gravplats i trädgården. De är alla kremerade och sover den eviga sömnen i trädgården. Varje vår sätter jag violer i en stor kruka vid deras grav.

    Kram!

    SvaraRadera