fredag 9 augusti 2019

                          "Sub rosa"
         -i förtroende
            Rosen, den älskade blomman, vars europeiska historia går till århundraden före vår tideräkning, anses som blommornas drottning och symbolen för kärlek. 
Rosen föddes enlig vår västerländska myter av Afrodite. Men myterna varierar från tid till en annan och i olika kulturer. 
Det finns en oändlig mängd litteratur om släktet Rose. Dessutom vet man med säkerhet att rossläktet har funnits på jorden i miljoner år...
            Metaforerna om rosen har skiftat från olika kulturer och tider. En period i Rom som dödens och tystnadens blomma.  
En ros i taket eller över dörren betydde hemligt möte, sub rosa, för romarna under en period.  Sedermera övergick rosen till dekadensens och sedeslöshetens uttryck och de romerska männen bar rosenkrans på huvudet medan de drack vin för att minska alkoholens effekt. 
Så småningom, under antiken, blev rosen istället en kyskhetssymbol för de kristna och speciellt för Jungfru Maria. 
En annan legend, som låter fantasieggande, förtäljer hur den indiska guden Vishnu fann sin hustru Lakshmi i en jätteros med 
108 stora kronblad och 1008 små!
I Persien var rosen föremål för legender och poesi. Det vanliga temat var kärleken mellan rosen och näktergalen.

Rosen lämnar visst ingen riktigt oberörd. Bland trädgårdsvänner varierar rosens status. En del vill ha hur många som helst - andra inga alls.
För mig betyder rosen den romantiska trädgårdens själ. Själv har jag inte strävat medvetet efter romantik, men visst märker jag att lite åt det hållet har jag ändå försökt. Har ganska många i krukor och även i rabatter.
Jag älskar den doftande rosen. Moderna rosor utan doft får vara för min del.
Rosens värsta skönhetsfläck är svartfläcksjukan...som trivs ypperligt i vår skogsmiljö...och som gör att min trädgård kan aldrig få det där romantiska skimret...
Dock klarar sig de krukodlade sig bäst.
Att en doftande, rosendraperade hög mur runt trädgården - gärna med häckande näktergal är min hemliga dröm, berättar jag för Er i största förtroende för att jag antar att även Ni har lite "konstiga" drömmar - drömmar som aldrig går att förverkliga. Muren runt trädgården i verkligheten skulle nog se märklig ut, men i drömmen är den något helt annat.
Lyssna gärna på denna estniska näktergalen från 40-50 talet, som sjunger om - näktergalen... Miliza Korjus


En ros hittad på någon ödetorpsgård. Krukodlar denna. Relativt kort blomning, 2-3 veckor.

               'Hugs and Kisses' har många nyanser av rosa och varmrött

Den här skulle passa bra att klättra på en vacker tegelmur...


Har skrivit upp namnet någonstans...

En Kordesiiros som kan bli 3 meter hög om den får klättra. Den klättrar hos mig - från en kruka.

Ett litet urval av mina krukodlade rosor.

Ha en fin helg!
Anja

Se fler inlägg i

13 kommentarer:

Carina sa...

Intressant läsning Anja! Allt från kärlek till kyskhet till hemliga möten :) Rosor är vackra och hade jag haft en jord bra för rosor hade jag odlat fler. För vem vill inte odla romantik men nu är det inte så... ..jorden är mer lämpad för annat. Men drömmen om den muromgärdade trädgården tänk den delar jag med dig :)

Ha en härlig vecka! Carina

Hageidyll i Sonvika sa...

Hei Anja.
Hyggelig lesing. Har ikke noe spesielt forhold til roser selv, men har noen i hagen. Prøver å lære litt om stell etterhvert.
I år tok vi 8 dagers ferie da det var som varmest i sommer, og det var for lenge uten vann for roser som står i en skråning i full sol hele dagen:-( De er nå i en sørgelig forfatning.
Jeg får glede meg over bildene av dine/Eirin

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Anja!

Vackert skriven om en av de mest älskade trädgårdsväxter som finns i våra trädgårdar.
Själv har jag aldrig haft någon relation till just rosor. Jag vet inte riktigt varför men en del av mitt motstånd handlar nog om mottagligheten för sjukdomar. Men i år planterade jag faktiskt en ros, hoppas att den slår hål på några av mina fördomar om rosor.

Kram!

Maribel sa...

Hej Anja!
Gillar rosor men de har inte trivts i min trädgård. Har haft en gammal buskros, som blommar troget varje vår, men allt för kort. För några år sedan skaffade jag några nya, de lever och blommar, men blir ofta angripna av bladlöss. Den vackra Louice Bugnet fick något kryp som åt knopparna, men nu har den tagit sig och blommar pånytt. Skulle gärna ha några fler, men är tveksam. Dottern skaffade några vackra honungsrosor som skulle klättra upp i pergolan, vi såg samma vision, skulle bli så fint. Nu undviker vi monstren som snärjer in en, så fort man kommer nära. Får ta fram sekatören, och se om det går att få någon fason på dem. De var så vackra när de blommade. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt.
Ha det fint /Marika

Anni sa...

Nog vore det trevlig om även dagens män bar rosenkransar! Så annorlunda världen skulle vara då, oavsett om berusningsgraden påverkas eller ej.
Själv tillhör jag den rosälskande sorten och är mycket nöjd med sommarens blomprakt! Jag vill ha fler rosor - men var?
Kram, Anni

Trädgård i Torslanda sa...

Så fin din Ilse Krohn Superior är i kruka. Tittar på den i Trädgårdsföreningen varje gång jag är där men hittar ingen plats här för den. Men en kruka kan ju vara lösningen.
Ha det fint
Helene

Anjas Hill sa...

Ja, den har den perfekta rosformen och under takutsprång skonas den från regn vilket brukar vara en styggelse speciellt för vita blommor.
Krukodling kan var lösning på många odlingsdrömmar :-)

Anjas Hill sa...

Ja, tänk öm männen ägnade sig åt roskranstillverkning istället för annat hyss...med förödande konskvenser...

Anjas Hill sa...

Så brukade jag också säga-att de trivs inte hos mig. Har bl.a. min 'Coral Dawn'som verkligen var "hej hjälp mig å dö" de första tolv åren. Sen vet jag inte, men den fick en jätteskjuts för fyra-fem år sedan och är riktigt fin , hög och blomvillig numera. Kanske får man ha tålamod bara eller också odla några i kruka?

Anjas Hill sa...

Roligt att du ger denna blommornas drottning en chans.
Håller tummarna att den "uppför" sig. Har man inte många rosor är det relativt lätt att hålla efter de värsta skönhetsfläckarna: svrtfläcksjukan och lössen. De sistnämnde med en vattenstråle den förstnämnda kan man googla på ...finns många recept. Men visst ja, de är oftast inte helt bekymmersfria...men vilka divor är det?

Anjas Hill sa...

Rosor tycks dela trädgårdsfolk i två lägen - för och emot. När jag ser hur rosorna trivs på Östkusten, i Kalmar, på Öland - ja, då begriper jag på ungefär vad de vill ha egentligen .
Ja, nog har värmen räckt till...pust! men, nu har vi fått regn så det borde räcka ett tag, men nej. Det blir ännu mer...

Anjas Hill sa...

Du har det egentligen så som jag: Ingen rosjord direkt med mycket järn i jorden, men "roddar" kan jag odla utan större åthävor...

Anni sa...

Tack Anja för att du uppmärksammade mig på att bilderna inte var klickbara. Jag har nu förstått varför och lagt in dem alla på nytt. Nu går det att klicka upp!

Skicka en kommentar