söndag 2 februari 2020

....och plötsligt händer det




           Solen har "gassat" från klarblå himmel                 hela dagen!

Det kändes nästan overkligt att se sig om här hemma när solen lyste snart sagt i varenda ostädat vrå. Fönstren var ogenomskinligt  matta i motljus av all smuts som månadsvis regn medför. Trädgården däremot, som var så ful igår, nu badade i klädsam guldskimrande skrud av de varma strålarna. 
Man blir ju solgalen när det har varit en kompakt mörker i månader, med få undantag, och även då i korta stunder. 
Det blev verkligen läge att sitta i lilla plasthuset och kruka en del växter som farit mycket illa av denna halvårslånga "höst".
Undrar om kung Bore tänker klämma en liten svinkall och/eller snörik vinter mellan hösten och våren...? Den som lever får se.
Inne i växthuset är det lite vårkänsla. Ungersk blåsippa, Hepatica transilvanica i all enkelhet. Jag har alltid någon växt som jag driver till blomning i förväg.


I år odlar jag mina egna, krusbladiga penséer. Några har kommit upp.


Och så pinsamma jag: Tre krukor av några lökväxter som jag inte har en susning vad de heter eller ens vad de är för arter...?! Hur kan tre namnskyltar bara försvinna? Undrar om de kommer att blomma i år? Förra våren kom det upp blad, men inga blommor.


Den här skylten sitter dock kvar. Kul att veta vad växter man har heter - eller hur ;-)?

Saxifraga 'Mrs. Helen Terry' med stora blomknoppar

Rosenrododendron, Rhododendron oreodoxa var. fargesii , den tidigaste av mina rododendron. Hur ska det gå i år?

Hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense ' Charles Lamont'
har fullt av blad"knoppar", men kan inte se blomanlag. Detta har aldrig hänt tidigare. En mild vinter brukar den blomma så här dags?!
Min Myosotis pulvinaris, (hittar inget svenskt namn) och revviva, Androsace sarmentosa, har farit mycket illa av allt regn, trots väldränerade förhållanden. Här ser du små prickar av Myosotis - det som var kvar i rabatten...

Nu väntas en period med lite kallare nätter och en och en annan solglimt då och då på dagarna. Får hålla tummarna att vintern inte gör sitt intåg i mars-april...

Önskar alla en fin vecka med många härliga stunder med sådder. Det är även dags att plantera om pelargoner...😍
Anja

Länkar till TrädgårdsFägring

14 kommentarer:

  1. Då kan vi hålla om tummarna alla två så blir det fyra... Tittade lite på träd och buskar idag och det är många som inte skulle må bra, kanske inte ens klara en sen vinter. Magnolia macrophylla tex... Just det ja... R oreodoxa är väldigt tidigblommande :) Jag har en R barbatum som mår dåligt och jag funderar på om det är all nederbörd.

    Först tänkte jag Fritillaria meleagris när jag såg den främsta krukan men bladen ser för 'gröna' ut. Hoppas dem blommar så du får svar.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här vädret är inte bra när buskar börjar vegetera så här tidigt. Det kan ju bli riktigt vargavinter ännu. Det som räddar en del av mina blommande buskar är att de växer i krukor och i händelse av vargavinter kan jag flytta dem till källaren. Men rododendronen går inte att flytta. Min tidigblommande var så vacker förra året i mars tills kylan slog till i april och blommorna hängde som disktrasor....

      Radera
  2. Hej Anja!
    Hoppas verkligen inte på en vinter nu. Visst är det härligt att se solen igen, fint idag också. Vilken trevlig idé att ta ut våren i förväg i växthuset. Söt blåsippa. Dina sådder har kommit långt, får nog ta tag i det, har inte börjat ännu.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del av det jag sått vill jag har i förväg antingen som "sällskap" i växthuset när vårsnön yr ute eller om de klarar sig ha dem på altanen eller krukträdgården så tidigt som möjligt. Går det inte är det ingen katastrof - jag sår en omgång lite senare för säkrare överlevnad sedan. Det är verkligen ingen brådska med de flesta sådder ännu.

      Radera
  3. Ja, snart börjar den här tiden med MASSOR att göra - och njuta av!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är NU som jag kan njuta utan press...;.)

      Radera
  4. Så skönt att det är fler än jag som inte håller ordning på vad växterna heter :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker ju. Gillar mig inte när jag slarvar eller glömmer...

      Radera
  5. Jag gillar verkligen inte heller mig själv när jag glömmer eller slarvar. Klassiker för mig är att jag sår ett gäng krukor och märker några för att :jag fattar ju att alla är samma :) Men Nej! Inte mera! Nu lovar jag mig själv att märka alla.

    Kram

    SvaraRadera
  6. Vilket härligt, vårligt, spirande inlägg! Att se ljuset lysa genom blomblad är ljuvligt. Att fönstren är matta får vi bortse från, det är likadant här. Jag tvättade faktiskt ett par fönster för att kunna sitta och skåda fåglar i helgen. Och det där med etiketter, hm, förstår inte hur dom bara kan försvinna ... det gör dom hos mig också och ingen har jag att skylla på.

    Önskar dig en fortsatt fin vecka!
    Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Anita! Så orättvist att inte hitta den skyldiga- för inte kan det ändå vara jag ?!

      Radera
  7. Vad härligt med sol och klarblå himmel, det behövs säkert efter vintermörkret. Allt blir lite lättare då.
    Hälsningar från ett småregnigt Spanien

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är snarast att vi har inte fått vinter...;-)

      Radera