onsdag 11 mars 2020

En hel värld                  ...på tre kvadratmeter
Mina odlingar, som jag drar från fröer eller från sticklingar, är numera blygsamma. Jag har många arter och sorter men inte så många av var och en.(Halva texten har försvunnit i cybervärlden !) Här presenterar jag några av dem.
Bergvallmosläktet, Meconopsis, från olika delar av Himalayas höjder; krassesläktet, Tropaeolum, som har sitt ursprung från Sydamerikas Anderna; rosenböna, Phaseolus coccineus från Centralamerika; en förgätmigej-släkting, Myosotis pulvinaris, från Nya Zeeland; rosenblund, Rhodohypoxis baurii från Sydamerika; en vivesläkting, Primula, vars art-och sortnamn har försvunnit...med all sannolikhet från  Centraleuropas högre höjder; fyrkantspelargon, Pelargonium tetragonum, en s.k. xerophyt (växt för torra livsmiljöer)från Sydafrika, perenn fingerborgsblomma, Digitalis purpurea 'Candy Mountains Rose'  vars ursprung finns lite varstans i Europa.
Dessa är ändå bara en en del som jag odlar just nu på dryga tre kvadratmeter.
Själv fascineras jag av hur jag kan på så liten yta odla ett mångfald som inbegriper i princip de flesta fertila ytor på vår klot. Undrar vad dessa växter skulle berätta, om vi kunde tala "samma språk"? Nu måste jag istället tolka deras "kroppsspråk" för att kunna erbjuda en hygglig boplats så småningom utomhus.
För mig är varje växtart ett mysterium. Alla har sitt syfte i naturen i en livscykel. Kultivarerna har människan förädlat för att passa vår odlade rabatt. 
Undrar precis om jag upprepar mig mycket i mina inlägg? Om "ja" - beror det på att jag själv får aldrig nog av att begrunda och beundra livskraften i naturen och framförallt i mina rabatter. Trots ogynnsamma omständigheter, som jag inte kan påverka, överlever och även trivs växter som egentligen vill ha det lite annorlunda...

Vet inte vad denna Primula heter mer. Jag har den i en tråg och den är nedlusad med knoppar just nu. Trågen står i den ouppvärmda delen av växthuset.

Rosenbönan får liva upp plasten...;-)

Fyrkantspelargonens fyrkantiga stam är saftspänd och alla växtdelar täcks av fjun.

Vinterbärens blomdoft är bedövande. Synd att blommorna inte kommer humlorna tillgodo - har inte sett ännu några ute. Men, så fort vi får lite sol och värme ställer jag krukan ut. Har haft denna i två år.
                                   Sådder i varm- och kalldelen av växthus


Guldkantad klocklilja ihop med denna makalöst vackra gyllenlack(lackviol) gör sig riktigt bra. Gyllenlacken har jag köpt i år.

En liten yta med många olika arter och sorter. Så klart inga mängder av någondera - men, det behöver jag inte heller.. 

                       Ha det gott!
                      Tack för titten!
                          Anja
          Glöm inte att tutta in på TrädgårdsFägring!


10 kommentarer:

 1. Men vilket härligt inlägg Anja. Så glad jag blev av det. Det är ju precis så det är, vi har stora delar av världen representerad hos oss i form av blommor som vi vårdar och njuter av. Jag har fascinerats av sådana indelningar när jag varit i botaniska trädgårdars stora växthus och aldrig tänk på att jag faktiskt har en del av världen representerad själv. Men jag tänkte på det när jag besökte Sydafrika och såg vilt växande clivior och pelargoner. Och nu ska jag tänka på det ännu mer, nu när jag läst ditt inlägg.

  Tänkte också tala om att två av bilderna får jag inte upp, det blir bara ett frågetecken. Det är Primulan och Vinterbären. Kanske har blivit något fel vid uppladdning. Bara så du vet.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anita för ditt påpekande ang. bilder som inte syns. Jag vet inte vad det beror på, men när jag själv vill se lite gamla inlägg så är de flesta bilder ersatta med en triangel och frågetecken....???!!! Kan bilderna vara stulna?
   När jag ser på mina växter och kollar deras "rötter" kan jag drömma mig likt ett barn i världar som jag inte sett och till de som jag sett. Glömmer nog aldrig hur jag på 70-talet reste för första gången "långt bort" till Nordafrika och såg julstjärnor, ett par-tre meter höga, gassa i solen i januari mot en vitkalkad vägg vid flygplatsen i Tunisien.

   Radera
 2. Hej Anja!
  Tänk att du har hela världen representerad i växter i ditt växthus. Fantastiskt att de trivs här uppe i Norden. Kan inte heller se de två bilderna. Tror det hänt något vid uppladdningen, eller så är de för stora. Vacker Gyllenlack, mina har övervintrat i rabatten. Så glad för det.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att du fått gyllenlack att överleva i rabatten! Den är så fin och doftar så underbart gott!
   Nu har jag minskat storleken på bilderna och lagt de försvunna dit igen. De måste vara stulna på något vis...

   Radera
 3. Anja!
  Roligt att läsa ditt inlägg och få ta del av vad som händer i ditt växthus just nu. Du har verkligen riktigt mörkgröna trädgårdsfingrar som lyckas med dessa växter från jordens alla hörn. Gyllenlacken föll jag pladask för, så färgsprakande och fin och doftar himmelskt gör den säkert.
  Ha det gott och trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk, vilken effekt lite skryt kan åstadkomma ;-)! Nu tror du och kanske någon till att jag har "mörkgröna fingrar" . Dessvärre är det oftast mer tur än skicklighet.Fingrarna är rätt mediokert gröna...Men, tack i alla fall!

   Radera
 4. Klokt att dra ner - det ska ju kännas roligt också. Jag blir avundsjuk på dofterna du har runt dig. Både Pieris och gyllenlack tycker jag doftar härligt :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. vem vet? man blir kanske liiite klokare med åren - trots allt :-)!Gyllenlack har den där doften som tilltalar mig. Skimmians doft blir i ett mindre utrymme nästan "too much".

   Radera
 5. Gyllenlack brukar jag också köpa, även dom år jag dragit upp en massa frön. Men i år har jag ju inte gjort det, istället beställt 8 st dahlior som ska få bor i växthuset till att börja med. Fast jag får nog plats med några gyllenlack också.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm-just det! Dahliaknölar får jag nog köpa. Brukar inte spara knölarna...

   Radera