tisdag 6 oktober 2020

 


                                                                                            Septemberepilog

           i oktober

En av de finaste septembermånader jag kan minnas, har nått sin ände.

Många varma, soliga dagar och stilla bris. Ibland har septembern bjudit på väderdramatik på septembermånadsvis med hällregn och kultje, näst intill stormar. (Måste bara inflika att substantivet kultje inte ingår egentligen min repertoar av ord, men jag tycker att det låter vackert.)

Även oktober har bjudit en del fina dagar och gårdagen var en riktig indiansommar - eller borde jag undvika "indian" och kalla det för brittsommar? Så synd att indian är stigmatiserande för Amerikas urbefolkning. Jag som gillade leka indian och blekansikte som barn. Och, det var jag som var den stolta indianflickan

Japansk skenkamelia, Stewartia pseudocamellia, sviker aldrig. Färgprakten är som ett utropstecken. Skrikigt rött och rosa - nemas problemas säger Naturen.
                                  Höstcyklamen från gardencenter. Alltid lika fräscht och vackert.
Berget, min allra käraste del av trädgården, känns idag som en klump i magen. De sista tre åren har tagit ihjäl så många arter att jag orkar nästan inte med...Tänk att man kan faktiskt sörja en Meconopsis frånfälle...Men de vedartade har klarat sig fint.
                               Många rosor blommar än. De borde gå i vila, men stjälkarna är ännu mjuka och inte nått det där viktiga mognadsstadiet. 
Äntligen har jag lyckats att hitta ett bra ställe för oktoberstormhatten. Den blommar nu tredje året.
                                     Höstsilverax som har hunnit bli en riktigt ståtlig buske. 

Trädgårdens charm är egentligen obeskrivlig en vacker höstdag. Färgpaletten som naturens konstnärer sveper över duken skräder inte kulörkombon. Inga problem att matcha grisskärt med skrikigt rött. 

En del perennrabatter har sett sin glansperiod för säsongen och jag får försöka snygga till lite så att kvarvarande blomstring kan få glänsa. Det är ju inne numera att mörka sanning. Att fixa lite make over...

                     Önskar Alla en harmonisk oktober!

                    Tack, för att Du tog dig tid...

                                Anja

                                                  Länkar som vanligt till TrädgårdsFägring

8 kommentarer:

 1. Anja!
  Visst har vi haft en fantastisk höst så här långt. Hoppas nu regnen passerar snabbt så att även oktober kan bjuda på sol, en sol som får naturen och trädgårdarna att spraka.
  Roligt att se att du är tillbaka vid datorn. Även här är det många växter som gett upp under åren som gått. Jag har haft så himla lätt att falla för nya, ibland lite udda växter och många av dem har bara klarat en eller två vintrar innan de gett upp. Tacka vet jag hasselört, inte ens sniglarna äter den ;-)
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du Birgitta :-)! Du har erkänt gröna fingrar och får tom hasselörten att trivas...den vill sig inte här...;-)

   Radera
 2. Hej Anja!
  Ja, september har varit helt fantastisk, soliga fina dagar. Nu har oktober börjat med en hel del ruggiga regniga dagar hos oss, men också solsken. Du har mycket fint som blommar, höstsilveraxet är så fint, och kan känna doften ända hit. Tyvärr blommar inte mina, delade och flyttade på den jag hade, för att den inte blommade, men nu är det två som inte blommar i stället. Det fick bli en ny i år, hoppas på den.
  Vacker lönn, men vad är det i förgrunden, ser härlig ut.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen menar du mitt "troll", Thuja plicata 'Whipcord', som jag har haft i kanske 15 år nu.

   Radera
 3. Hej Anja!
  Nu ska jag pröva att skriva en kommentar. Den förra jag skrev försvann så nu håller jag tummarna. Den översta bilden med rött och rosa, den var uppiggande och gjorde mig glad. Vita cyklamen, så rent, så skirt, så vackert. Och oktoberstormhatten, vilken snygging, i synnerhet för en som gillar blått vilket jag gör.
  Rosorna blommar fortfarande hos mig också. Det känns som sommaren förflyttats i tiden och avmognaden kommer senare än vad vi är vana vid. Vi hoppas dom klarar av det.

  Nu testar jag att skicka min kommentar! Ha det gott Anja!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anita! Du ser, här är din mycket uppskattade kommentar:-). Oktoberstormhatten är ljuvlig. Hoppas att den tar för sig ordentligt!

   Radera
 4. Vi har haft en ljuvlig höst och även idag var det riktigt skönt. Men jag tror att brittsommar från början var sommarvärme runt Birgittas namnsdag den 7:e oktober :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men så är det. Brittsommar avser egentligen den 7:e, men det var länge sedan jag hörde någon använda indiansommar som uttryck av sommarliknande dagar på hösten.

   Radera