lördag 14 november 2020

Ingenting är som vanligt

 

   men, vi har i alla fall tur med vädret 😊

 I luften tvåsiffrigt, sol från lätt molnklädd himmel, vindstilla...ja, vad mer kan man begära av en dag i mitten av november?

Idag  kände jag dessutom lust att fota lite - den lusten har inte riktigt infunnit sig på ett bra tag. 

Det är inte svårt att hitta motiv ute. Det är och har varit ovanligt vackert under hela hösten. Träd och buskar har visat sina glödheta färger medan höstblomningen har varat länge. Jag känner lite av trädgårdspirr i kroppen. Känns lite roligare nu med trädgårdsarbete. 

Trots dessa eländiga tider med social distansering - som har varat nu mindre eller mer i 9 månader är det lite lättare att härda ut när vädret ler mot en. 

Här följer en liten kavalkad från trädgården. Alla bilderna är från idag, utom lilla basunliljan som har sett likadan ut i över en vecka.

Min japanska zelkova har varit grön tills för en vecka sedan. Den skiftade snabbt till höstskrud och sista stormen tog 2/3 av löven.

Höstcyklamen blommar än, även om det är sparsamt. Den har blommat sedan augusti.

Grenaster, Symphyotrichum lateriflorum 'Horizontale' är egentligen inte i min smak- vet inte varför, men blommar gör den varje höst och blir bara större och större...

Undrar verkligen om denna klematisknopp hinner slå ut?

Japanska dvärgpilen har varit superfräsch. Nu börjar några blad visa hösttrötthet.


Här följer några kruodlingar ute.  De flesta  har stått ute hela sedan april/maj. Ett par har jag skaffat under sommaren.

En ny sort av hortensian. Blommar flitigt.En ny sort av salvia. Jättefin. Den rekommenderas att odla i kruka så att man kan flytta den till frostfritt ställe. Enligt beskrivningen skulle den blomma tom september...!

Många har det svårt nu. Som tur är smittas man inte via telefonen...

                                                                                 💚
                                Önskar Alla allt gott! Tack för titten!

                             Anja

                      TrädgårdsFägring         

14 kommentarer:

 1. Ja, du verden som det hjelper med litt sol :) Har også vært ute og fotografert i dag - en Dahlia av alle ting!
  Cyclamen er så vakker. De klarer seg ikke her.
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft denna cyklamen jättelänge. De senare årens milda vintrar har bidragit till (tror jag) att den håller på att bli en rätt stor matta. Vet inte riktigt hur härdig dessa är(har två sorter), men troligen max zon 2. Ha det gott själv Irene!

   Radera
 2. Anja!
  Härliga höstbilder och nog var det underbart att se solen idag. Astern, grenastern, är så fin tycker jag, men vi tycker ju ofta ganska olika :-)).
  Här har vi äntligen oljat köksgolvet. Har tänkt göra det säkert mer än tre år men nu är det gjort och köksmattan med trasiga fransar har bandkantats och ser helt plötsligt nästan ny ut. Tycker precis som du att det ibland känns lite tråkigt men rackarns vad mycket av det där efterhängset tråkiga det ibland blir gjort.
  Hoppas vi får ytterligare några fina och soliga höstdagar innan vintern är här.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja hävda att när det gäller trädgård och växter tycker vi rätt lika. Din grenaster är en snyggare variant av min bleka och mesiga. Du är riktigt duktig, som vanligt, och det förvånar mig inte ett dugg att din matta ser ut som ny :-). Hur gjorde du med bandkantningen: själv eller lämnade till någon yrkesmänniska? Ha det gott själv Birgitta!

   Radera
  2. Vad säger man, bra karl reder sig själv :-))

   Radera
 3. Ja vilken märklig höst...på alla vis! Skön och varm men med en massa corona elände, så trist på det sättet. Jättefin salvia, en sån vill jag ha nästa sommar :)
  Kram Från ett grått Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här salvian är väldigt tjusig och kommer säkert att frodas hos dig extra fint. I vår, när blåsipporna blommar, och om omständigheterna tillåter, ska ja till Degerhamn till en kär vän. Vore roligt att kunna knacka på hos dig också.
   Kram till dig med!

   Radera
 4. Ja tänk vilken dag :) Jag gjorde som du och greppade kameran. Därefter skottkärran och lövräfsan. Så skönt att vara ute. När jag gick med kameran tänkte jag igen på hur glad jag är för jag började satsa på vintergrönt - rododendron och ormbunkar, gräs alla är fina nu.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tillbringade vi dagen ungefär likadant. Vintergrönt är viktigt för mig med och jag har mycket av den "varan" också :-)!
   Carina! Vet inte varför jag inte kan kommentera hos dig. Har kommenterat via FB hittills, men får nu besked om att det går inte längre (kommer inte ihåg den exakta formuleringen)?!
   Ha det gott själv!

   Radera
 5. Hej Anja!
  Man blir riktigt glad av att se alla fina färger och växter hos dig. Jag har inte sett solen på flera dagar. Jag är lite tudelad beträffande aster också, mina blir långa rangliga och hänger för det mesta på backen. Din har vackra blommor. Klematisknopp i november, hoppas den kommer att slå ut. Blev nyfiken på den Japanska dvärgpilen, den ser fin ut. Här är det grått och blött.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den japanska pilen är en vanlig syn i både trädgårdar och plantskolor/gardencenters på mina breddgrader. Man säljer den alltså som en ympad kvast på någon stam. Men den är endast härdig till zon 2. Fast, det finns alltid zonknäckare som får växter att trivas över zongränser.
   Ha det fint själv Marika!

   Radera
 6. Det er da godt du er ved at få lidt lyst til haven igen. Der er jo rigeligt at se på, og farverne er stadig skønne!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack Ulla. När lusten för trädgården ligger lågt känns livet riktigt piss!

   Radera